tisdag 29 juni 2010

Midsommar + dagens !

Vi på Dvd tar aldrig semester , vi finns här för dig 24 7 365 .



Moa på Granitbiten , fin fin klättring !



Jag klättrar den snygga Hassan Chop .

Dagens problem fick p g a värmen bli inomhus , men för den intresserade kan jag avslöja att det jobbas på en sittstart , som förhoppningsvis snart sitter !

söndag 27 juni 2010

hotland 2010

lite film bara...



Glad midsommar alla underbara fina människor !

/m

onsdag 23 juni 2010

like a brand new friend I´ll forever know


yoyoyoyyoyoyoyoyoyoyo





Have no fear
For when I'm alone
I'll be better off than I was before

I've got this light
I'll be around to grow
Who I was before
I cannot recall

Long nights allow me to feel...
I'm falling...I am falling
The lights go out
Let me feel
I'm falling
I am falling safely to the ground
Ah...

I'll take this soul that's inside me now
Like a brand new friend
I'll forever know

I've got this light
And the will to show
I will always be better than before

Long nights allow me to feel...
I'm falling...I am falling
The lights go out
Let me feel
I'm falling
I am falling safely to the ground
//Eddie Vedder


Idag var jag så sjukt trött efter jobbet så jag åkte hem och sov. Nu är jag vaken igen, och sommarnatten är vacker. Synd att jag ska upp och jobba imorn, annars kunde jag varit vaken till morgonen. Jag äter gamla skumtomtar och undrar hur mycket konserveringsmedel dom innehåller eftersom dom fortfarande är goda. Undrar även om man kan äta sig mätt på skumtomtar. Dom borde ju fylla upp magsäcken ganska bra? Det är en nästan orange fullmåne ute, och jag har lagat min kanot med plastic padding. Livet är bra.

Men det här är ju en klätterblogg.
Igår var vi i Årjäng, och i förrgår i Koppom.

Koppom; Smulig brant imponerande hög klippa. Definitivt värt flera återbesök! Join me!

Årjäng; är ju alltid Årjäng. Klippa med själ som speglar sig i sjön och återger ett vackert sommarkvällsljus. Jag följde först på en taket-variant. Konstaterade under tiden att fy faan vad svettig klippan var, och jag ska absolut inte leda denna idag. Sen kom jag upp - och ändrade mig.
Rackade på lite grejjor. Kände mej trygg, något har hänt i mitt psyke som gör att jag slappnar av mer, njuter mer. Halvvägs upp spanade jag ner på Anette som satt och säkrade. Funderade på hur mycket slack hon hade ute. Hur långt skulle man falla? Ska jag hojta till henne att jag testar? Efter en sekunds betänketid bestämmer jag att nej, det blir ju inte på riktigt om hon vet om att jag faller, då kommer hon ju automatiskt ta hem mer rep. Så jag bara släppte, lite som att hoppa från ett hopptorn ner i vattnet. Fast jag fångades förstås upp i luften av en förvånad Anette som undrade hur jag kunde falla när jag stod så stabilt på ett så enkelt parti av leden.. Adrenalinet pumpade, jag ville falla igen! Men nej, nu var det ju klättra jag skulle göra. Leden kändes plötsligt oerhört lätt, inga bekymmer att hitta placeringar till säkringar, jag smög smidigt upp till toppen och byggde stand i kvällssolen. Martin kröp hjältemodigt ut i sjön med kameran för att fånga mig på bild. Det är jag som är den klippfärgade cameleonten mitt i bilden.

Sex timmars jobbande kvar nu, sen semester två veckor. Så otroligt gudomligt underbart. Ge mig 15 grader, sol och vind. Lofoten, Bohuslän, here I come!!

måndag 21 juni 2010

Silence ***



Idag var vi uppe i Nedre Koppom , jag klättrade Silence, det är en sådan där tur man ska ha gjort innan man dör , känns det som , vet inte varför , men det är något speciellt med denna led. Rekomenderas varmt !

Det här verkar också vara en sådan där led man ska ha gjort innan man dör :

tisdag 15 juni 2010

Obsession

Obsession = besatthet, hemsökelse, tvångsföreställning, fix idé, fixering.
R U obsessed?

Jag åkte ner till bohus med två måsten;
Bagatell på Galgeberget & Vilskudd på Välseröd.
Jag åkte hem med ytterligare två;
Priesmaster på Hallinden & Chapman på Häller.

Årets GirlsGetHigher-träff i bohus bjöd liksom i fjol på en hel del regn, trots detta tror jag att jag räknade till 12 klätterbrudar + några grabbar.

Sjukt glad på stand i hällregnet efter att ha kämpat mig uppför kaminen i Häller.


Anna & Marre fick energi över för andra lekar


och mysigare kvällshäng än ladan vid klättertorpet är nog svårt att finna.



Här börjar regnet försiktigt strila.. Jag på väg upp till kaminen, Katrin snart uppe på kruxet på Mallorol och en okänd engelsman njuter av Chapman.



Mallorol blev min första trad 6-, otroligt fin!

Hanna visade bildspel och lite film från storväggsklättringen på Grönland, en inspirerande historia om kamratskap, kämparglöd och lyx/slit-semester i ofantligt vackra miljöer. Tänk tänk om man en dag blir så grym att man kan åka dit..


Nu börjar laddningen på allvar inför lofoten, två veckor kvar!!! Sprillans nya dubbelrep från Tyskland ska hämtas ut på posten ikväll, ka-ching!

och Tack Marre för klockrena bilderna :)

Sören Danielsson what a guy !

Åkte till Östanås idag och klättrade sörens fina Mama Hanna .
Och som han tidigare har skrivit är det helt klart ett av värmlands finaste
problem , 3 stjärnor för klättringen , dock bör man lägga till en annan sak ...
Nu är ju inte jag så tuff o så men nog har jag sett en hel del problem och det här är utan tvekan den sämsta landning jag har skådat, - 2 stjärnor , så
Slutresultat: 1 stjärna ! , och min största beundran till Sören för att ha svingat loss där , helt dödsföraktande, respekt ! Heja ! ( och om man drar med en massa mondos och spottare är det ju inga problem!)



Markus på Mama Hanna 7a+

lördag 12 juni 2010

Hillbilly-camp 2010



För att våga röra sig säkert i Hillbilly-land måste man känna sitt vapen.




Dr Jansson fick äntligen känna på hemliga sprickan !




Ett av försöken ...




Primitiv Marstrand


Efter alla år , efter allt snack och efter alla hemliga träningstimmar i hemliga crackmachines så stod vi då där framför "hemliga" sprickan . Alla inmutningar hade löpt ut! och vi var taggade ... men icke. Inget sänd, fick bort det värsta blöta och lyckades till viss del ignorera alla miljoner knott men icke. En lustig detalj är att sprickan hade krympt från 12m offhands till 5m tight finger ! Taksekvensen är löst så kanske kanske återvänder vi för att sluföra det vi påbörjat, men långt där ute i den tätaste dimman väntar hillbillysarna och efter att ha sett en live vet jag inte om vi vågar återvända, kanske om jag får ta med mig stubbnosen.

Ett stycke svensk klätterhistoria skrevs också (enligt mig i alla fall) i och med Janssons bestigning av Pieta, grymt kul och stort grattis !

Själv gjorde jag inte så mycket , låg mest i en soffa och tittade på regnet.
Men fick i alla fall gjort Primitiv 7c på Marstrand , ett väldigt fint problem och när jag stod på toppen började regnet igen , maybe my lucky day !

Glocken och jag är som ett gift par nu , vi vet var vi har varandra. Anders visade var skåpet skulle stå med hjälp av ett hagelgevär ! Han och hans kompetenta shooting-family kommer överleva i ett hårt Hillbilly-land !

Hillbilly-camp blev en succe !

onsdag 9 juni 2010

Revansch på ett av värmlands finaste problem

Kärlek vid första ögonkastet + Vacker linje + På gränsen av min förmåga + Besvärlig att besegra => namnvalet blev nästan självklart och ska uttalas med amerikansk texasbrytning... "Mama Hanna" 7a/7a+

Lite historik finns i följande klipp från förra veckans värmebölja





måndag 7 juni 2010

Värmlands finaste problem?

Östanås ligger inte långt ifrån Selma Lagerlöfs Mårbacka naturskönt strax utanför Sunne mitt i Värmland. I klätterkretsar känt för lite isklättring och får sporadiskt besök av Karlstadklättrare på vinterhalvåret. Jag var där i vintras och spanade in isen. Imponerade inte så mycket. Desto fränare verkade den trad, sport och boulder stället har potential till.
Sportlederna skulle i så fall bjuda på 10-18(?) meter höga leder, ofta överhängande och aviga grepp som sluttar åt olika håll. Ganska intressant och rolig klättring tror jag. Stephan kanske lyckas övertala Karlstad klätterklubb att åka dit med bult och batteri-pickadollen. Återkommer om det.

Det jag varit där för vid några tillfällen är bouldering.
Problem som "Joker", "Lilla Joker" och "Ta i och gå förbi" är skapade av mig och Jonas. Faktiskt ganska fina uppvärmningsproblem.
Mitt huvuduppdrag är ändå den linje jag fann i vintras.

En 45grader överhängande spetsig arete sticker ut som en knivspets ut över kalhygget. Så estetisk, så på min gräns, såna fina rörelser. Det är inte ofta man hittar sådana oklättrade pärlor.
Uppskattar graden till nånstans kring 7a-7b. Speciellt efter att jag råkade bryta bort en bit på kruxgreppet till det sämre.
Har gjort alla sekvenser, men inte länkat eländet. Klarar kruxet en gång på 15, så känns surt när jag för första gången gör kruxet och därefter halkar av slutsteget. Skyller på varm klippa och lovar att återkomma.


söndag 6 juni 2010

Helgens noteringar.

--motordrivna gräsklippare kan skänka mer lycka och tid än man anar.

--grader betyder egentligen ingenting.

--tre glassar på två dagar och önskan om fler = sommar.

--besatthet av vackra branta linjer är bra för själen.

--både jag, loka och gucci har simmat i sjön = sommar.

--jag vill klättra i byn imorn igen. men det ska jag inte.

--grillspett och kall öl på kärleksfest är svårslaget.

--imorn ska jag faan sätta oskars led en gång för alla.

--om man tvättar håret i sjön så behöver man inte elda i pannan.

--utsteget på flygande holländaren är inte att leka med. speciellt inte täckt av jord. högtryckstvätt?

--nu har ringblommor, rödbetor, lök och morötter kikat fram i mitt grönsaksland.

--snart kommer ett dubbelrep med posten från tyskland. det betyder att vi närmar oss lofoten med stormsteg. semester!!!

--jag behöver mera saft. kaka vore också gott. allt jag hittar är salta chili cheese rolls. tur att jag inte är vuxen än.

--nästa helg bär det av till bohuslän. WOHOO!!!

torsdag 3 juni 2010

Hetta !



Filip är irriterande nära på gravitationsdans. Snart sitter catchen ! (Nu är dessutom racet igång vem blir först att göra Gravitationsdans statiskt ??)




Jennifer sender "wanted" 6b i åmotfors .

tisdag 1 juni 2010

Supertisdag !



Ok , mycket nu men så är det, ni behöver ju inte va inne och läsa min jävla dagbok.
Men hursom idag åkte vi iväg tidigt till årjäng för att slippa solen och hade en underbar supertisdagsförmiddag.
Jennifer ledde "vägga" och "hörnet" och jag ledde "superfly", en tur som man som liten kid stod och dreglade under och nu äntligen fick leda upp, superled ! !
Supertisdag !