måndag 30 mars 2009

moes ticklist 09

är det larvigt och pretansjöööst med ticklist? well, maybe..
men jag kan ändå inte låta bli att drömma lite om den dagen då solen värmer i nacken. den dagen då jag knyter händerna, sträcker ut fingrarna och säger -Yes, idag är jag så grymt bra att jag kan klara vad som helst!

Tvivelaktiga Vänner 7-, Sulvik. fingrig, känslig, något brant, risk för vredesutbrott när fingrarna blir en grad för varma, men fan i år sätter jag den på topprep iallafall!

Clark Kent 7, Gylterud. topprepsled med många kluriga balansiga vägval.

Projekt 5+, Töcksfors. började rensa i höstas, blött blött blött.

Vänstersprickan 5, Laybacken 6-/6, Årjäng. mod moa mod, it´s all in your head.. jag VILL att 2009 ska vara året jag tar steget fram och leder upp godbitarna i Årjäng. jag VILL.

okej det var en larvig ticklist. inga 8a. men jag är ju bara jag. och det finns så mycket fint i livet.

idag blåser det full storm ute och våren känns än en gång ljusår bort. Det vita gegget vägrar ge med sig. hoppas på sol till helgen, då drar vi ner till utby. har sett bilder. dom har vår. avis, yes box.


ett plus är iallafall att det är ljust ute! midsommar here we come! ska ta mej ner i källaren strax och leta upp såjord och fröer, för i sommar ska vi ha sjukt mycket tomater, paprikor, bönor, squash, pumpa, ochochoch grönsaker och fina ringblommor som lyser gula på det ljusblå köksbordet och egna jordgubbar med mjölk och ligga i hängmattan och höra syrsorna på kvällen djupt insjunken i en bra bok och aaaaaaaaaaaa känns som att mars april är en enda lång väntan på livet.


Min mamma var här och hälsade på i helgen. Jag tycker så grymt mycket om henne. Så stark och samtidigt så känslig.


Kultiration, Melomel:


Solen kryper, solen klättrar upp på himlen
Medan jag vaknar, somnar och vaknar upp igen
Jag hör vågorna som spelar den sanna rytmen
Tar långsamma steg och låter vinden få föra mig
Utan nycklar, ingen plånbok att stoppa pengar i
Utan klocka, ingen tid att springa till
Och vattnet jag dricker smakar som honung i min mun
Marken jag går på smeker mina fötter när jag lunkar på
Vem borde jag vara, vad borde jag göra i denna tid
Vem borde jag sakna, vem borde jag höra av mig till
Visst har jag skyldigheter som människa på denna jord
Nu ska jag uppfylla dom och leva..
här och nu inte någon annanstans
Ser så många vackra saker, tänk att jag är mitt ibland dom
De gör mig klarvaken, inget kan få mig att vända om
När jag undersöker hur dagen vill manifestera sig
Och nu verkar det så, ja nu verkar det så
Att allting som mig händer har jag själv kallat på



annars är favoritlåten Annabel Lee med Freddie Wadling

Engelska areten.

Jag och anders gjorde en drömnytur 2005, men om jag minns rätt säkrade vi i björken bakom , detta tycker jag bara krånglade till allt, och har sen dess drömt om att transformera om leden till en highball istället. Sagt och gjort , idag var det dags , snöblandat regn , blött och blåsigt, lovely ! Rensade och borstade bort den värsta blötlaven och jobbade sen upp tillräcklig mental stabilitet för ett highballbejakande synsätt. Tyvärr i min dokumentärskapande lusta lyckades jag filma denna klockrena arete från vinkel noll... med andra ord blev världens (arvikas) coolaste arete platt pannkaka ! Livet är hårt, men fint / Martin

söndag 29 mars 2009

snö,snö,snö,snö

Lördagen tänkte en utvald skara ur Jösse Klättersällskap besöka Sulvik för en första riktig utomhus bouldersession. Nederbörden gjorde dock att endast 3 var närvarande för att göra markägaren upprörd med felaktiga parkeringar. Ska understryka accessreglerna på sverigeföraren så att besökare gör rätt i fortsättningen.

Det blev inte så mycket sänt pga att ingen orkar repetera Martins nytursfrenesi och att det var dåliga förhållande. Brännaren kan bara göra så mycket.


Undertecknad försöker på "Rambo, I love you" - 6b-varianten

Stefan på slutjuggen på "Rambo, I love you" - 6a-varianten.

Var tvungen att testa tysken också (Deutch ist so verdammt schön 7b). Krängde gummit av hälen, men tappade ändå hela tiden hälen vilket man inte får om man ska orka göra handflytten.

Greppet för högerhanden ser bra ut, men är avigt att hålla i och elakt vasst. Förstår att detta problem kostat blod. Här ska man sedan orka hålla kvar och gå upp med vänster hand till kant följt av pinch innan man kan möblera om fötterna och gå till kanten. Intensiva 1½ meter och något att jobba på!

Martin försöker repetera "Obligatorisk närvaro, 7a", men förhållandena var inte optimala.
Roliga moves och något jag ska jobba på när jag kommer förbi nästa gång.

Konstant Dyspné igen

För 1½ år sedan gjorde jag en film om när Martin gjorde första repetitionen av Konstant Dyspné vid klätterstället Byn lite mer än en mil från Arvika.

Länkade in lite ljud som youtube sedan valde att rycka bort ur videon. *upprörda känslor från undertecknad*
Jag undrar vilka program de har som kan lyssna sig till upphovsskyddat material på det här sättet. För inte kan det vara så att de låter stackars praktikanter lyssna igenom allt material manuellt? Kanske därför videon fick leva i hela 1½ år?

Youtube borde släppa på sin 'oj-jag-är-ett-amerikanskt-bolag-som-är-rädd-att-bli-stämd-på-20-miljarder-attityd'. Låta lite pirate bay anda lägga sig över dem och då kanske de inser att man inte kan behålla en sådan tjänst om man begränsar sig på detta sätt.

Filmen är numera upplagd på Vimeo och om ni tittar, så glöm inte att höja volymen ordentligt. Pratet är viktigt. Speciellt när bilen stannar och i slutet på "intervjun".


fredag 27 mars 2009

snöstorm...


Idag vaknade jag av att huset nästan höll på att flyta iväg i all nysnö som vräker ner. Blåst , minus fyra och massa snö... känslan av att det nog är skönast att stanna inne smög sig på . Kom fram till att om det skulle klättras behövde jag något riktigt motiverande, och inte utan lite darr kom jag att tänka på areten bredvid "ekefalks problem" , perfekt en dag som denna ! Rensade och jobbade in den på topprep, och sen var det bara att köra, otroligt dåliga fotsteg och ett och annat kasst grepp gav den rätta arete-känslan , jag är otroligt glad att äntligen ha fått klättra denna linje. Både denna "Do you know where you are,ethen ? " och "ekefalks problem" är givna på var mans och kvinnas ticklist. Ni får ursäkta att jag lägger upp en massa kassa filmer hela tiden , men jag är alltid själv , så för att få nåt dokumenterat så låter jag kamerajäveln gå, den här bloggen blir ju som en dagbok och det är så himla kul att kunna gå tillbaka o se vad man gjort . Jag tror dessutom att snöstormen åt upp allt ljus ! Ps / idag bakade jag mitt första honungsjästbröd i lerkruka , supergott / / adios / m

torsdag 26 mars 2009

Att klättra salongsberusad


Jobbet drog mig till Stockholm i dagarna två. En vinprovning var inplanerad första kvällen. Aldrig varit på sådant förut och tackade därför ja. Kvällens planer var egentligen att besöka klätterverket för första gången och hänga på deras problem.

Smaka på den här osten, låt vinet andas, prova med lite bröd till också, känner ni jordgubbarna?
Nej, men jag känner hur yrseln kommer krypande, tänkte jag. När värden korkade upp flaskor för 640kr/st så var mina smaklökar redan avdomnade. Allt smakade mer eller mindre lika och det enda som avvek var dessertvinet som avslutade hela medelhavsbuffén.

Klätterverket var på väg hem från vinprovningen, så jag stannade till för 1½ timmes boulder.

Jag sände... ingenting. Svag och skakig samt jävliga (dock fina) problem.

Note to self: Don't drink and climb.


onsdag 25 mars 2009

obligatorisk närvaro



Idag var det kallt och bra friktion, så projektet blev ett problem istället !
Fortfarande fruset uppe på, så det blev en härlig skräckmantling upp till snön .
men men , Obligatorisk närvaro är ett superproblem !! Dax för nästa projekt...
/m

tisdag 24 mars 2009

att få klättra med sin idol



En liten tripp till stockholm i helgen, på söndagen kom vi ut o pressade oss på freak gasoline accident , kul problem , behöver dock några gånger till för att sätta heelhooksekvensen. MEN skam den som ger sig !'
Måste säga att det är lustigt att mister tomas fick fria tyglar på destination och så tar han mig till ett problem som är skrämmande likt deutsch ist ... fast snäppet hårdare dock . Aretes verkar ha en stark dragningskraft på oss , kan det vara nåt samband med att vi också dras till små blänkande leathermantänger ? Nånting där med tjusningen att leka / leka med tång . Farsan sa att saxen är en dubbel hävstång.
Erik , stefan o audun var med och bidrog till den ssjdsjdjdjfjtyytyttttsta stämmningen, förlåt jag menade sjyssta stämmningen .
Måndagen kom och för att fira aretens självständighetsdag satte jag upp " Rambo I love you" 6b i sulvik , it's a classic huh.
På bilden ser ni tydligt hur tomas kan använda långemansbetan på freak.. who's the man ? !!! / m

söndag 22 mars 2009

Beautiful Day




En grej till från dagen i Våxnäs. U2-väggen i motljus.

Testar Vimeo i protest mot youtube som rycker bort mitt ljud ur varenda filmsnutt jag lägger upp.

Våxnäs funkar

Igår sken solen (igen). Härligt!
Jag och Jonas Wallmander var och utforskade/utvecklade de klippor jag ser från mitt fönster just nu. Jag har aldrig tyckt att de har varit något att ha innan. Inga tilltalande problem, lite för lätt och lite för lågt. Kommunen har dock varit där med ett saneringsteam och fått bort all grafitti och de har sågat ner buskar. Det gör stället mer attraktivt och de klippor som tidigare låg i ett buskage ligger numera öppet och lapar sol från tidig dag till sen kväll. Ypperligt ställe att börja utesäsongen på. De tidigare dolda klipporna visade sig ha en del fina problem dessutom. Nog för ett långväga besök? Knappast, men de som bor i Karlstad med omnejd kan faktiskt finna en del problem värd besväret.
Våxnäs boulders ligger en dryg kilometer från Tingvallahallarna där Karlstad Klätterklubb har sin inomhusvägg. Nu finns ett nära alternativ så fingrarna får smaka annat än plast.
Våxnäs funkar... faktiskt.

Rörde ihop ett utkast på sverigeforaren

En handfull problem såg dagens ljus och flera projekt rekades. Här är video på några lösta problem.



fredag 20 mars 2009

ett recept .




Vi var ute idag och kämpade med snön , var på finnskogen , och fick till denna lille bit , den heter nåt och har nån grad . Försökte oxå på ett nytt projekt, fantastiskt tungt skick , next time ! arvika alpinsektion försökte hacka lite is men d var bara att lägga ner , Våren är här.
Men nu till det här med snön...
i och med all snö och med den, ett evigt droppande , har här i rådane uppstått ett fint moment.

Receptet :
Snösmältning + rådanes kalkrika jord = stalaktit

RCT s vägg har ju haft svårt med allt droppande och många har klagat men nu med denna den rätta kombinationen så bildas stalaktiter i en hastighet av 0.2m / dag .
Vi gråter av lycka och sann klätterglädje ska skapa historia i kväll,
kommer du ?



torsdag 19 mars 2009

har varje resa en början ?


Man kan notera att kärleken vann , i vår enormt uppskattade undersökning, men det mest anmärkningsvärda är väl ändå att ingen valde MAT , denna kärlekens gåva.
Denna motor , den sanna kraften ....
jaja , var och testade nya projektet idag , så långt d gick, fortfarande fruset och blött, ser ut att bli grymt fint. Man kan säga att min lediga tid idag utökades drastiskt med 40 timmar , så jag har all tid att jobba på denna vackra pryl. Tungt , dåliga grepp och skick till kanten blir nog den vinnande betan. Som vanligt !
Gjorde också ett lätt uppvärmningsproblem till "tysken" , fin ?
Ja , se själva .....



måndag 16 mars 2009

stenkärlek




mellan arvika och jössefors nära vägen in till koppsäng hade martin spanat in något klippliknande en dag i vårljuset, idag var vi där.




klart värt!




första etablerade bouldern heter "för dum för JGOFS" 6A. på samma klippa finns plats för minst tre problem till bara det blir något torrare.




längre in finns både en fin spricka, ett litet överhäng och tunna lister, perfekt för den som vill cykla ut från stan en varm sommarkväll för lite fin kvalitetsbouldering :)




troligtvis finns muchos mer att hämta längre in i skogen




våren kändes i luften idag, undrar bara hur all snö ska kunna försvinna utan att blöta ner all sten..


onsdag 11 mars 2009

Motivation efterlyses


Först förkylning. Strax efter det var jag på massage. Denna gjorde inte lika gott som den förra jag fick. Efter en dag i skidbacken eskalerade nämligen mitt onda till mitt livs första ryggskott. Sån där smärtlindring i gelform är en fiffig uppfinning. Innan skottet avtog har jag passat på att svulla i godis, alkohol och skräpmat. När jag plasthorade igen möttes jag av några svettiga ungdomar som avverkade 550 vertikala höjdmeter utan vila iförd viktväst! Jag gick hem och grät. Dagen efter tvingade jobbet mig till stora staden i öst. Jag beslöt mig för att bygga upp min motivation genom att förlora min klätteroskuld på karbins boulderproblem. Hittade till slut dit. Mycket folk i mina ögon, men så kommer jag också från skogen där din samtalspartner ofta utgörs av ditt eget eko. Jag känner direkt av mitt eländiga vänstra ringfinger (hoppas det hinner gå över tills vi drar till fontan). Fina problem har de snickrat ihop. lyckades dessutom onsighta de flesta svarta jag provade, så jag trodde stället tyckte om mig. Försöker mig upp på några vita men se där sa naturen ifrån på skarpen. Jag blir totalt förintad. Greppen skrek... Du är tjock, gammal och svag. Har du svullat i godis, skräpmat och alkohol dessutom? Muhaha. Jag gick hem till hotellet. Undvek Receptionistens blick med mina tårfyllda ögon. Kastade mig in i hissen och gick med raska steg till mitt rum. Klädde av mig naken, la mig i fosterställning i ett hörn där jag grät mig till sömns. Ska det vara så svårt att bli stark som måttligt talanglös gubbe? Jag gillar ju min fika-klättring (50% fika och 50% klättring i de lägre registren) med måttlig träningsdos. Men Samtidigt vill jag bli bättre och klättra hårdare. Motivation för att höja träningsdosen önskas. Upplys mig.

söndag 8 mars 2009

snö skall med snö besegras !






D e onsdag , jobbet är mer monotont än någonsin.
Den planerade turen i jotunheimen snöar bort.
dax att fly ....
tjacka biljett och drog på weekend till skottland me markus ,
nio år har gått sen sist , och vad ska man säga stället är underbart ,
piskande snö i ansiktet , noll sikt , vindar och otroligt fin mix a´la skottland!
Spenderarade helgen hos käre gamle hamish med familj och åt god mat och drömde...
Första dagen var det dax att lära markus vad en turf är , och det lärde han sig fint på "prodigal principal" V 5 .
Andra dagen var det dax att riva av en klassiker så ...
"Fall out corner" VI 7 fick glida ner i livsbagen, en otroligt fin tur , markus kom fint efter ... snabblärd !
Nu: Vår , Sen: sommar och chamonix ...
/adios / Martin

lördag 7 mars 2009

Gallopp

Finns det något tristare än slaskdagar? I skogen ligger 3dm blötsnö, går inte att varken skida eller vandra i utan att bli plaskvåt. I klippsprickorna strilar små vattenfall. Martin for plötsligt iväg till Skottland för att klättra Is / Mix så jag och Gucci är helt själva i stora huset. Vad gör man då en ledig lördag?
1. Internet. Tidsfördrivet som slår det mesta. Tjejnätverket Girls Get Higher har nu 82 medlemmar! Hoppas allihop kommer hit och leker i sommar :))
2. Rider islandshäst. I eftermiddag ska jag och Solei tokgalloppera över fälten och strosa genom skogen och lyssna på fåglarna som tror att våren är här.

Och vet ni vad? Snart är det påsk! Flygbiljetterna för Girls Get Higher är inköpta till 10 dagars klättring i Arco, det blir budgetresande med sovsäcksöverdrag och lift-tumme, konserver och billig öl, berg, berg och berg! Vill ni följa med? Futtiga 1750 kr går flyget på, skriv en rad till skogsflicka@gmail.com.

Gucci-hunden hälsar att han fått ny dagmatte som kastar snöbollar till honom hela dagarna så han är tröööött. Nu ska vi baka en kaka.

Tjo //////////////////moe