onsdag 28 januari 2009

Vilda & Gucci


Hepp hepp,








Även jag och Gucci-hunden var i Göteborg i helgen, blidde dock inget klättrande denna gång, på tok för blött kallt och hårt för att jag skulle bli inspirerad.

Vilda!
Jag var istället på äventyr med Vilda och Ellen. Vi slogs mot träskmonster, badade i vattenfall, gick på lina, kröp genom grottor och besteg berg av snö, sen när vi blev trötta så tittade vi på mumin och snusmumriken, bakade blåbärspaj och hade det mysigt.

Själva grundpelaren i resan var att hämta min nya drejskiva, vilket vi också hann med. Äntligen efter alla dessa år har jag min alldeles egna drejskiva!! Alla som vill ha en handdrejad kaffemugg med en klättrare på räcker upp en hand!














En blå flygande handduk till Peter
Paddor funkar apbra till picknick, ifall nån nu skulle ha missat det..
Som alltid några underbart suddiga bilder!

Puss och hejdå

skardstind




































Ja jo , alltså jag åkte upp och klättrade skardstind i jotunheimens hjerta ,


Sov på glaciären med fin vy runtom , och nästa dag var det dags , alpinstarten gick som vanligt åt helvete men iväg vid nio var vi ...

Hade siktat in oss på sydöst-hörnet men väl där såg det brant och icke vintervänligt ut , så vi gick runt och körde upp en colouir på sydväst sidan , en dryg repa med hackande plus snö .

Fin dag , fin topp , fin utsikt .

gick ner längs västryggen , en firning och sedan ner genom en colouir till glaciären .

Norge är imponerande , och Skardstinds nordvägg är en av de mest imponerande väggar jag har sett i jotunheimen , vem tar första vinterbestigning av den ?

Väl vid tältet en underbar natt och morgonen därpå på med de tre skidorna och susa ner till bilen .



/ Martin







söndag 25 januari 2009

gbg







aaaaaaaaaaaaaaaiiiooooooooo !




Jag har känt motstånd

Jag har mött draken,

jag har klättrat en blöt norrlands guld ,

jag har fått se starka killar
jag har fått se ren energi lysa i deras klätterögon



inofficiellt känns det som jag har fått vara på träningsläger,

ojojoj, vilka grymma snybbar / Martin



tisdag 20 januari 2009

Ueli Steck - en vertikal alpinsprinter






I februari 2008 sprang han bokstavligt talat uppför nordsidan på Eiger på otroligt 2tim 47min.

Den 28e december samma år gjorde han en annan exponerad tur i Chamonix genom att springa uppför Grandes Jorasses på rekordtiden 2tim 21min.
Det är 1200 meter klättring (se vägval på bilden) med 95graders is på mitten och tunn mixad klättring på toppen (se bild). Speed-solo med i snitt 10 höjdmeter i minuten. hack, slå, hack, slå, lita på fötterna, hack, slå, inte tappa taget, stegjärnen som raspar längs berget och isen. FÅR INTE TRILLA. Hur undviker man mjölksyra?

Så här beskrev en kamrat till Ueli bestigningen.

On the day of his ascent I was trying an abortive climb of Scotch on the Rocks and at 1.15pm I received a text from Ueli seeing if I wanted to meet up for a beer later. I naturally assumed that he had called off the climb as it was firstly in pretty bad nick and secondly the weather was incredibly cold and windy on the Jorasses. Of course what many of us 'normal' climbers cant get our head around is the speed of Ueli when he speed-solos something. What had transpired is that Ueli arose at a leisurely hour, left his bivi spot below the face at 8am, and was back in Chamonix (having climbed down to Italy and got back through the tunnel) in time for an early lunch.


Enligt Climbing Magazine har han nyligen utökat sitt klätter-CV med ytterligare stordåd. På tiden 1tim 56min klättrade han nordsidan (Schmid route) på Matterhorn den 17e januari.

Känns som att alperna snart inte räcker till för denna atlet.


De som vill läsa mer hittar en del information på följande sidor.

http://www.climbing.com/news/hotflashes/steck_solos_matterhorn_north_face_in_156/
http://www.uelisteck.ch
http://www.alpineexposures.com/pages/ueli-steck-smashes-the-grandes-jorasses-north-face-record
http://blog.mountainhardwear.com/2009/01/ueli_steck_soloes_the_grandes.html

söndag 18 januari 2009

Isyxan slog sönder framtanden

För andra helgen i rad så har det hackats is. Intensivt med tanke på att det här är min 5e(?) gång totalt.
Åkte med ett bra gäng från Karlstad klätterklubb (Mattias H, Laura T, Martin E, Stephan S) och målet var fallen på Finnskogen mellan Arvika och Årjäng. En dryg mil från Ränkesnipan eller Sulvik mot Årjäng.
Vid tillfälle ska jag skriva en rad om de isfall jag besöker på Sverigeföraren. Kanske ska ha detta som ett delmål i mitt "inventera-alla-berg-i-värmland-projekt". Vi får se. Helt klart är det så att det döljer sig mer is än vad man kan tro i skogarna.

Vädret för dagen var mulet med endast några enstaka minusgrader.
Isen var kompakt och fin och vi var där relativt tidigt. Med sådana förhållande fick vi en del klättrat. Jag fick en chans att utvärdera lånade skor, stegjärn samt 3 olika sorters yxor. Får se om jag köper mig egna grejer någon gång.

Dagens höjdpunkter var:
1. När jag lyckades klättra min första led. Tjoho. Fick låna skruvar och lyckades hacka mig upp. Jag kan inga isgrader, men det var... ganska lätt.

- När Stephan skulle mixklättra uppför en tunn passage, yxan lossnar och träffar honom över läppen så att en bit av framtanden slogs bort. Samtidigt som han spottade ut biten så konstaterade han "jaha, snart fläskläpp och trasig tand, men hur var det nu jag skulle lösa den här sekvensen" Hårdrock värre.



Man ser fallet från parkeringen så accessen kan man inte klaga på. Vertikal till lättare sva'n och möjlighet till intressanta mix-turer. Kanske komplettera med bultar i de små tak som finns?
vänster. Martin E trixar på mix-led
höger: Mattias H visar hur det ska gå till.

Spana in vänster framtand. Den galna blicken kan inte förklaras.


Oskulden tas. Roligt värre. Gav så mycket mersmak att jag numera letar utrustning på webbutiker. Någon som vill bli av med ett par Petzl Quark Ergo. Hör av er i så fall :)

torsdag 15 januari 2009

the pain the pain , it hurts so good !




Ja ni vet , en klassiker Tony yaniro -79 ...


Under dagens arbetspass på "deutch ist so verdammt schön" , bytte jag radikalt ut den gamla
sekvensen mot en helt annan , känns som att jag kommer närmare kanten för varje dag som går .
Otroligt kass vänster heelhook byttes helt enkelt ut mot kass höger hellhook , och sedan lås upp till vidrigt vasst grepp för högern .


Fick dock till slut avbryta för allt blod som rann friskt , men nästa gång sitter den ...


Kärleken är röd .

/Martin


söndag 11 januari 2009

Tack och välkommen

Hej och hjärtligt ihjälkomna ska ni våras.

Gammalt har blivit nytt och därför skrivs det här istället för där.


Rådane Club Totale fick besök av plasthungrigt drägg från storstan. Betyget på M&M's sovrum blir 4/5. Den bärande balken i svanskotan drog ner helhetsintrycket ;)
observera Martins öl-röda ögon medan mina är... typ stängda för att inte avslöja samma fenomen.


jaha, så vänster hand är den där tummen pekar åt höger. now I know *thumbs up*




bättre is än jag trodde det skulle vara, men sämre än det kan vara.
glömde gaiters så jag gick lös med silvertejp på benen för att slippa sparka hål på brallorna IGEN. Kände mig som den här killen. fy faen.

Kul lördag-söndag.
Enda nackdelen var att isfallen var håliga och porösa och därför inga bra förutsättningar för att prova leda för första gången. Det var också rejält blött. Andra isfallet var ta mig *#& blötare än en dusch.

RCT får finbesök / Isfallet i Skillingmark
















Helg Helg Helg!

Gårdagen innebar för Mr Martin tre hårda klätterpass, själv nöjde jag mej med ett.
Martin körde hårt på boulderprojektet i Sulvik, men har en teeny weeny bit kvar tills det sitter. Se den snygga bilden där han nästan sliter av sig armen!
Kvällen bjöd på ett inomhuspass på ställverket, klängandes på alla dessa nya leder som Markus W skruvat upp, mycket fint! Snyggt jobbat!

Framemot natten kom Sören på besök hemma på Rådane Club Totale och tog sina första skutt på vår fina bouldervägg, samt sitt första skutt in i Den Vertikala Dansen. Efter nån öl, två lass glass och ett Youtube-klipp från Stolby i Sibirien somnade jag gott och drömde vilt. Ni har väl inte missat denna? http://www.youtube.com/watch?v=lwCyM84HCcA

Dagen idag åkte vi ut i Skillingmark för att klättra is. Min första kontakt med isklättringens värld, och första missen blev att inte ta med vattentäta kläder, kom hem grymt dyngsur. Grabbarna dansade uppför isen, så lätt så lätt att hacka sig uppåt i smala istappar. Själv vågade jag mig upp några få meter innan min kropp skrek; Isfallet ramlar snart i huvvet på dej, fötterna slinter och du kommer skära av din egen hals med isyxorna efter att du haft av repet och rispat upp vaderna med stegjärnen och.. faan vad blött det är och det är som ett jävla skyfall här, bara över mej! ner! nu! ..eh.. ja.. jag får göra ett nytt försök en annan dag, för det var samtidigt gudomligt vackert där långt inne i isen. På bilderna ser ni: Moa, Markus, Sören, Sören, Martin. Tjo!
//Moa

lördag 10 januari 2009

ett jobb är ett jobb är ett jobb




Vad tror ni , snart sitter den va !





oh god , jag är upp över öronen kär, vilket problem , dagens pass gav resultat , jag vågar nu

pröva utan rep , man landar på vänster fot . (och rygg) så högerfoten får vila lite till . Använde mig av ett 1500kg spakblock för att få bort vissa rektumspräckare . och idag satt första movet , pang kärlek .

Detta är en klassiker , jag bara vet det , så den har redan fått ett arbetsnamn " deutch ist so verdammt schön" . Ridning ? eller brottning , lårmuskelträning .... ah nu vet jag gammal hederlig alpinism !

Imorgon ...

/Martin

torsdag 8 januari 2009

rehab kebab




Yo !


Foten går nu ner i en stor klättersko , så man kan väl säga att det GÅR framåt.


(humor upplärd av min far...)


Det är svårt att borsta fram nya grejer när allt är fastfruset , men gjorde ändå ett försök idag .


Dagen till ära var det bostadsblocket i sulvik .


Upptäckte när jag kom upp på denna koloss att den precis som ett äkta miljonprogram bygge


har en fyrkantig innergård , vi kan kalla den hidden valley .


dagens proj var dock den otroligt lokande areten med en möjlig takstart . Vill inte falla på foten än , så jag cloggade 2m över backen !


Klassisk areteproblematik , press press, dålig häl ...som släpper vid varje cobrarörelse...pang kanten ! Snart sitter den ska bara konsultera pricks dynamitbyrå först för att möjliggöra en grym takstart ...


Ja just det , vem har sagt att suddiga kort är mindre värda?


Vem kan döma andra men inte sig själv?


Vem mer än mr fält , martin och martin har insett att uli leder vägen ?




/ positiv är den som inte är negativ , go girls ! / Martin


måndag 5 januari 2009

ack noooorge du vaaackraaa

Julen -08 är den bästa semesterdagar vs ledighet-ratio du kommer hitta på många år.
Plocka ut några semesterdagar och gå hemma.... länge.

På nyårsdagen åkte därför jag och Lisen till Robin och Sigrid i Hemsedal för att hacka is, gå toppturer, carva pist, köra kite, dricka pilsner och bara ha semester.

Det var minst sagt skitroligt. Fokus hamnade på skidåkning och trots kyla, blåst och nysnöbrist, så var smilbanden höga... länge...
Robin: Räknar med att du låter puderlarmet går när det vita guldet återkommer?

Klätterblogsverige (vertikaladansen + climbingpics) har på senare tid uppmärksammat ett område som fått namnet new font. Kanske för att man kan dra liknelser med real font, men kanske för att ingen vet vad stället heter eller bör heta.
I vilket fall som helst så besökte jag stället på nyårsdagen för en snabb inspektion.

Spontant kan följande sägas om stället.
- mycket bättre än vad jag trodde.
- Lättare access blir svår att hitta, då blocken ligger intill vägen på båda sidor.
- Blocken "hittades" då skogen runt dem brann upp/ner för några år sedan. Elden tog också mossan på blocken som inte verkar ha återhämtat sig i den kala miljön. Fantastiskt tacksamt att slippa putsa. Bristen på höga träd kommer också göra att blocken tinar/torkar tidigt.
- Blocken finns i alla former och storlekar (roligt). Gemensamt verkar de ha god friktion med ganska kristallrik och förmodligen hudätande karaktär.
- Det kommer garanterat få några besök så fort temperaturen hamnar på rätt sida strecket. -15 var lite väl barskt. Då ska jag försöka inventera ett större område.

Se bilder och bildtext för mer information.


Möjligheter till problem runt helt blocket.


Lisen blåser rent "Usch, talla mig inte i rava" inför förstabestigningen


paddan för dagen :)


vilken linje!


stämklättring mellan blocken tar dig dit jag står ~4 meter över marken.
vänstra blocket har kanske störst potential till fina problem på dess baksida från fotografen sett.


Lisen projekterar.


under förstabestigningen av "usch, vad kallt" måste dock göras i kängor och vantar för att räknas :)


"usch, vad kallt"


bilden är tagen från toppen av "usch, vad kallt" Ringat in de block som finns i detta väderstrecket. Fler, men framförallt bättre finns åt andra hållet. Batteriet i kameran tillät dock inga fler bilder.


i skidbacken.


rjukandefossen


Lisen hackar sig upp.


Crazy-Robin säkrar.


gott om dåligt väder var det ont om.


I liften. Skogshorn (nedan) i bakgrunden.


skogshorn.


på väg från Lykkja till skidbacken (1 mil)


Lisen visar hur en riktig carvingsväng ska se ut!